Improvisatie

Bij improvisatie denken we al snel aan de razend virtuoze solo’s die we bij North Sea Jazz voorbij horen komen. Maar improviseren kun je zo gemakkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Er zijn verschillende manieren om structuur aan te brengen in een improvisatie. En het is ontzettend leuk om te doen, of je nou net begonnen bent of al jaren speelt.

Wat is het?

Improviseren is het ter plekke op dat moment iets verzinnen en dat meteen spelen. Bach, Beethoven en Mozart konden improviseren. Improviseren is ook niet ‘zomaar wat doen’. En net als noten lezen kun je het gewoon leren. Op basis van afspraken, toonladders, akkoordenschema's kun je improviseren of variëren. Maar ook naar aanleiding van een verhaal of een schilderij. Je gebruikt dan de structuur van iets anders om structuur in je muziek aan te brengen.

Hoe leer ik het?

Er zijn net als om noten te leren lezen verschillende methodes om te leren improviseren. Ik heb een cursus ‘improvisatie in het muziekonderwijs’gevolgd, die ik erg inspirerend vond. Met een heel simpel gegeven kun je al aan de slag. Je gaat ook extra goed luisteren, wat het pianospelen alleen maar leuker maakt. Ook improviseren kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. En je hoeft er geen gevorderde speler voor te zijn: ook als je net begonnen bent kun je er meteen mee aan de gang.

Heb je vragen, of wil je ook pianolessen?

Neem contact op